Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Šumarstvo

Vukušić prozvao Hrvatske šume: Zbog vaše tromosti i neodgovornosti propale su velike količine drvnog materijala!

  sdp/vn           09.07.2024.         1104 pogleda
Vukušić prozvao Hrvatske šume: Zbog vaše tromosti i neodgovornosti propale su velike količine drvnog materijala!

U ponedjeljak 8. srpnja održan je u Vinkovcima saborski Odbor za poljoprivredu. Tematska sjednica bila je posvećena revitalizaciji šuma pogođenih elementarnim nepogodama, kao i jačanju otpornosti šuma i cijelog šumarskog sektora na utjecaj klimatskih promjena, a upozoreno je i na nužnost pronalaska odgovora na vremenske ugroze. Na sjednici je sudjelovao i SDP-ov saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Mate Vukušić, uz ostale članove Odbora i predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatskih šuma, šumarskih strukovnih udruženja, akademske zajednice te lokalne i regionalne samouprave.

Vukušić je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da se raspravlja o problemima i posljedicama olujnog nevremena iz srpnja 2023. godine, uz osvrt na učinjeno, ali i neučinjeno u proteklih godinu dana. Upozorio je kako je olujni vjetar - prema materijalima koje su dostavile Hrvatske šume d.o.o. Zagreb za ovu tematsku sjednicu - koji je lomio i izvaljivao stabla, napravio štetu na drvnoj zalihi od 3,9 milijuna m3 (kubika), dok je samo u Vinkovcima procjena od 2,7 milijuna m3 (kubika), dok je najveća šteta zabilježena u šumariji Otok.

SDP-ov zastupnik je podsjetio kako su iz Hrvatskih šuma naveli da su do sredine kolovoza 2023. uklanjali posljedice nevremena s prometnica, a da su već početkom rujna krenuli u doznaku i evidentiranje vjetrom izvaljenih i polomljenih stabala te sanacijom oštećene drvne mase. također je iz Hrvatskih šuma navedeno da su do kraja 2023. godine sječom i izradom drvnih sortimenata pridobili 300.000 m3 neto drvne mase, a do 30. lipnja 2024. 990.000 m3 drvnih sortimenata (595.000 m3 tehničke oblovine i 395.000 m3 ogrjevnog drveta).

Vukušić je upozorio da je ukupna količina štete na području Uprave šuma Podružnice Vinkovci iznosila 2,7 milijuna m3 bruto drvne mase, što bi trebalo biti oko 2,2 milijuna m3 neto drvne mase.

"Postavlja se pitanje zašto je izrađeno samo 990.000 m3, a ne sva količina. Naime, ukupni etat (drvna masa koja se godišnje siječe) u Hrvatskim šumama je 6,2 milijuna kubika. Ukupna šteta je 3,9 milijuna kubika, od čega je u Vinkovcima 2,7 milijuna kubika, što je manje od pola redovnog godišnjeg etata koji sijeku Hrvatske šume. Ovom analizom dolazimo do podatka da Hrvatske šume u godini dana nisu napravile pola od onoga što inače rade svake godine," istaknuo je Vukušić, dodajući kako je zbog tromosti i neodgovornosti unutar poduzeća Hrvatske šume d.o.o. Zagreb došlo do propadanja velikih količina drvnog materijala.

"Imali su dovoljno vremena da se pregrupiraju te da za sve nedostatne kapacitete raspišu javni poziv i angažiraju privatne poduzetnike. Ali, njihovim odugovlačenjem i nemarom radovi nisu napravljeni u vrijeme mirovanja vegetacije, a zatim su došla toplija vremena, mušica koja napada drvo i ogromne količine drvnog materijala su propale. Nemojte govoriti da ste poduzeli sve što ste mogli, da ste morali napraviti doznaku pa tek onda objaviti javni poziv. Vi u vašim osnovama gospodarenja imate sve podatke, sve količine, a imate i izvrstan dron u Koprivnici s kojim ste mogli sve snimiti. Tu je i program koji je napravio dr. Damir Klobučar, dipl.ing.šum i zaposlenik Hrvatskih šuma, u suradnji s Geodetskim fakultetom pomoću kojeg ste mogli izvršiti snimanje postojećeg i prijašnjeg stanja i procijeniti količine. Mogli ste napraviti objavu javnog poziva za radove u šumarstvu uz ogradu da se radi o procijenjenim količinama a da će stvarne količine biti navedene u primopredajnim zapisnicima jer se u sječu i onako ne može ići bez da je prije toga izvršena doznaka. Sve ste to mogli napraviti u jako kratkom roku, čak i u vremenu dok ste krčili prometnice," istaknuo je Vukušić, dodajući kako opravdanje ne može biti da "nije bilo kapaciteta", jer su privatni poduzetnici imali postojeće ugovore.

<<<  Ministar Dabro ocjenio stanje drvne sirovine u Spačvanskom bazenu, najvećoj šumi hrasta lužnjaka u Europi

"Tko vam je branio produžiti rokove na tim ugovorima? Pilanari su na početku tražili i htjeli otkupiti sve količine no iz nama nepoznatih razloga Hrvatske šume na to nisu pristale. A sad ne žele jer, stalo je tržište zbog krize u zapadnoj Europi, posebno u Njemačkoj, ali i zbog toga što je u drvo ušla mušica i što je taj drvni materijal, taj naš vrijedni i u cijelom svijetu cijenjeni hrast lužnjak - isključivo zbog vas postao skoro pa bezvrijedan," naveo je Vukušić na Saborskom Odboru za poljoprivredu, zaključivši svoje izlaganje pitanjem: Tko će za navedeno odgovarati, hoće li se tražiti materijalna i kaznena odgovornost i gdje je tu šumarska inspekcija i DORH, budući da se radi o državnoj imovini?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Šumarstvo