Sabor u četvrtak o državnom proračunu za iduću godinu
Divjak: Jedini sustav u koji moramo ulagati jest sustav odgoja i obrazovanja
Mrak Taritaš: Rebalans proračuna prava slika Vlade - tri godine bez ozbiljnih reformi
Aladrović obećao pravedniji i objektivniji sustav plaća u javnim službama
Prosvjed sindikata obrazovanja: Nemamo pravo odustati, idemo dalje!
Ministar Marić hvali se odgovornim upravljanjem, oporba kritizira
Maras o sastanku Plenkovića i Bandića: "Ruka ruku koruptivnu mije"

Za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim prostorima odobreno 210 milijuna kuna potpore – uskoro novi natječaj


  Poljoprivreda           mps           03.07.2019.         1155 pogleda
Za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim prostorima odobreno 210 milijuna kuna potpore – uskoro novi natječaj

Za ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je sklopljeno 565 ugovora o financiranju u iznosu od 210.052.125 kuna.

U okviru mjere 6, kojom se financiraju mladi i mali poljoprivrednici, operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji ľele svoj poljoprivredni posao proąiriti na nepoljoprivredne aktivnosti poput npr. mehaničarskih radnji, turističke djelatnosti, kuąaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti.

„Kroz Program ruralnog razvoja ne razvijamo samo poljoprivredu već potičemo i razvoj dodatnih djelatnosti u ruralnim prostorima koje povećavaju zaposlenost i dohodak poljoprivrednih gospodarstava i članova njihovih obitelji. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, stanovnici ruralnih područja imat će kvalitetnije usluge -  od onih u druątvenom sektoru do bolje odrľavanih lokalnih cesta, primjerice, jer će poljoprivrednici tijekom zime s poljoprivrednom mehanizacijom čistiti ceste od snijega, komentirao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Toluąić.

Najveći broj ugovorenih projekata kroz operaciju 6.2.1. odnosi se na sektor turizma gdje 334 poljoprivrednika sa ukupno 124 milijuna kuna gradi ruralne kuće za odmor, kuąaonice, kleti, izletiąta i  turističko-rekreativne sadrľaje.

U sektoru pruľanja usluga u ruralnim područjima potpisano je 156 ugovora u iznosu od 58 milijuna kuna za usluge poput popravka poljoprivredne mehanizacije i opreme, pomoćne djelatnosti za uzgoj usjeva, za koriątenje poljoprivredne mehanizacije u komunalnim i građevinskim poslovima te usluge u ąumarstvu. Za  proizvodnju rakije, eteričnih ulja (najčeąće od smilja),proizvodnju peleta za ogrjev i  proizvodnju namjeątaja potpisana su 72 ugovora u iznosu od 26,7 milijuna kuna. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda (etno suveniri, proizvodi od voska, izvorne noąnje, rukotvorine, nakit, igračke,…) potpisana su tri ugovora u iznosu od 1,1 milijun kuna.

Ukupan iznos raspoloľivih sredstava javne potpore na prvom natječaju, koji je bio raspisan proąle godine, iznosio je 278.628.000,00 kuna, a na natječaj se javilo ukupno 755 korisnika. Novi natječaj za potpore ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti bit će raspisan uskoro.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: