Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Dossier: Đakić

Žada osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora s Josipom Đakićem

  Goran Gazdek           06.11.2019.         4423 pogleda
Žada osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora s Josipom Đakićem

Sa rokom kušnje od godinu dana, na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri mjeseca danas je nepravomoćno osuđen novinar Ivan Žada. Odlučila je tako sutkinja Općinskog suda u Virovitici Jasna Delić Janković zbog kazneno djelo neovlaštenog snimanja kažnjivog po članku 143. stavak 1. kaznenog zakona. Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, kaznenu je prijavu protiv novinara prije godinu dana podnio saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Forma, ne sadržaj

U kaznenoj prijavi, tako, stoji kako je Ivan Žada 15. listopada 2018. godine bez znanja i odobrenja Josipa Đakića, pomoću aplikacije na mobitelu snimio njihov razgovor pa zatim dio razgovora dao kolegama novinarima te je dio razgovora bio i objavljen na portalu Index.hr. čime je snimku učinio dostupnom većem broju osoba.

„Kriv je jer je bez znanja i odobrenja Josipa Đakića snimio pomoću aplikacije na svom mobitelu privatni telefonski razgovor pa dio razgovora prepričao na svom Facebook profilu i dao kolegama novinarima da bi naknadno dio bio objavljen na portalu Indeks.hr čime je snimku učinio dostupnim većem broju osoba. Javno je iznio neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorene riječi drugoga i time počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem“, obrazložila je sutkinja Janković.

Telefonski je to razgovor za kojim je Ivan Žada posegnuo netom nakon što je saznao kako je Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika, u lokalnom kafiću u Virovitici pričao "kako će polomiti onog Žadu kada ga vidi, vući ga za onu njegovu kosu i takvog isprebijanog i krvavog dovući u birtiju i natjerati ga da plaća runde ili će platiti 500 eura nekome u Zagrebu da ga polomi". Žada je tada nazvao Josipa Đakića, a portal Index.hr je prepisku tog razgovora objavio u listopadu prošle godine. Autor teksta "Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao" je Davor Tomšić koji je danas pred sudom dao svoj iskaz. Bez dodatnih pitanja državnog odvjetnika Brune Moslavca i opunomoćenika tužitelja, odvjetnika Željka Palatinuša, Tomšić je sudu izjavio kako se sjeća da je Žada rekao kako je zvao Josipa Đakića jer se njegov sin u svojim prijetnjama pozivao na oca. Također, Tomšić je pojasnio kako novinari nerijetko zaborave reći da se razgovor snima a razlog snimanja svih razgovora jest činjenica da u svom poslu jedino tako novinari mogu dokazati izjave ljudi koje su intervjuirali.

Nije u javnom interesu

Ivan Žada je rekao kako je nazvao Josipa Đakića zbog činjenice kako se njegov sin tijekom izricanja prijetnji pozivao upravo na njega. Također, kao razlog poziva istaknuo je kako je posrijedi sin saborskog zastupnika i javne osobe na čiji imidž itekako može utjecati ponašanje njegove djece u javnosti. "Nazvao sam Josipa Đakića jer je saborski zastupnik. Nikada sa njim osobno nisam imao nikakve probleme ni konflikte ali ako mi njegovo, iako punoljetno, dijete prijeti batinama, mislio sam kako bi Josip Đakić mogao i trebao reagirati, tim više što mi je njegov sin prijetio pozivajući se na svog oca.", pojasnio je. "Zvao sam ga jer sam mislio kako može utjecati na svog sina i da je Josip Đakić reagirao, primjerice, na način da kaže 'ma Ivan je mlad, zaletio se', ne bi bilo ni tužbe ni kaznene prijave kasnije. Ali - ja sam nakon prijetnji sina dobio hrpu psovki njegovog oca", podsjetio je Žada.

Sutkinja Janković nije uvažila njegovu obranu zaključivši kako je riječ isprovociranom razgovoru koji ne može biti u javnom interesu da bi se prenosio u medijima.

Na prethodno održanom ročištu se preslušana sporna snimka razgovora. Vrlo jasno se čula uznemirenost Ivana Žade, jednako koliko i izostanak ikakve verbalne higijene Josipa Đakića. Ipak, predmet spora je optužba Josipa Đakića za neovlašteno snimanje, ne sadržaj snimke. Na današnju presudu, branitelj Boris Kozjak najavio je žalbu. U međuvremenu, Ivan Đakić nepravomoćno je osuđen u sudnici Ilije Samardžije za prijetnje izrečene Žadi.

Žadin odvjetnik Boris Kozjak kratko je izjavo kako je riječ o presedanu zbog kojeg će oni svakako uložiti žalbu jer članku Kaznenog zakona u četvrtom stavku, kako je naglasio, kaže da nema kaznenog djela neovlaštenog snimanja ako je ono učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežnije od interesa zaštite privatnosti snimane osobe.

Tužitelj Josip Đakić nije bio prisutan ročištu i izricanju presude.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
7.11.2019. 13:41
Nakon Szaboa isz Vukovara gradonacelnika,,koji je iszto sniman,,kazenno djelo te vrszte ne posztoji..
Visi szud obara ovu nakaradnu preszudu..
U sztvari pravoszudje je upravo nakaradno..


Još iz kategorije Dossier: Đakić