Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gradska knjižnica

Žarko Jovanovski u petak u Gradskoj knjižnici predstavlja svoj roman Pizzera Europa

  Goran Gazdek           27.05.2021.         593 pogleda
Žarko Jovanovski u petak u Gradskoj knjižnici predstavlja svoj roman Pizzera Europa

Nakon nekoliko odgoda, u petak 28. svibnja 2021.u Gradsku knjižnicu i čitaonicu svoj roman Pizzeria Europa konačno dolazi predstavit Žarko Jovanovski, zagrebački underground pjesnik, slam izvođač, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač. Knjiga Pizzeria Europa, roman ceste prošle je godine osvojio V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine. U glazbenom dijelu programa bit će Marko Teskera, početak je u 17 sati.

Žrko Jovanovski je dobro poznat virovitičkoj publici, imali su ga prilike slušati i gledati nekoliko puta u Caffe baru Cug, na Roklicerovim večerima. Prvi puta gostovao je u ožujku 2018. godine o čemu smo izvještavali u članku Trijumfalne katarze Žarka Jovanovskoga. U studenom 2018. na predstavljanju zbornika Hrvatski pjesnički huligani o čemu možete čitati u tekstu Buntovni, tankoćutni i autoironični, i na obilježvanju druge godišnjice Roklicerovih večeri u prosincu 2019.godine, a gostvao je u Pubu.

Nakon jednog gostovanja dao nam je i intervju Zapad je postao istok, a istok zapad.

U organizaciji virovitičkog SINKO instituta knjiga Pizzeria Europa u listopadu prošle godine predstavljena je na 6. Fra Ma Fu festivalu. Bila je to prva hrvatska promocija nakon što mu je u Rijeci dodjeljena VBZ-ova nagrada. O knjizi i daruvarskoj promociji možete čitati u osvrtu Olge Vujović Od psovke do traktata.

Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.) diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1994. godine dobitnik je specijalne nagrade Republike Hrvatske za prijedlog spomenika Draženu Petroviću. 1995./1996. boravi u Njemačkoj kao gost njemačke zaklade DAAD na Umjetničkoj akademiji (Kunstakademie) u Düsseldorfu u klasi profesora Tonyja Cragga.

Dosad je objavio osam knjiga poezije: “Hrvatska”, “Jebo mu pas mater i životu”, “Besparica”, “Voliš li ti mene uopće?”, “Viškovi”, “Jebite se svi!”, “Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao”, “Od poraza do poraza”, Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti” i “Egzaltirane karijatide”, zbirku kratkih pripovijesti “Priče o Lenjinu i Staljinu” te strip “Mrakci”, s kojim je gostovao na Beogradskom sajmu stripa 2017. godine.

Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2016. godine, a iste godina dobiva i nagradu Hrvatskog književnog društva za najbolju zbirku pjesama izvan okrilja HKD-a (za zbirku poezije Jebite se svi!). Njegove pjesme prevođene su na engleski, francuski i ukrajinski, a nedavno je uvršten i u antologiju suvremene hrvatske poezije „Hrvatski pjesnički huligani“, objavljenu u Kijevu 2018. godine.

Jedan je od pionira slam poezije u Hrvatskoj i glavni junak dokumentarnog filma “Neuspješan skroz”, koji je bio u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na ZagrebDOX-u 2017. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gradska knjižnica