Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Zastupnici EP-a traže da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju o temeljnim pravima

  Hina           14.04.2024.         1392 pogleda
Zastupnici EP-a traže da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju o temeljnim pravima

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu usvojio rezoluciju kojom traži da se u Povelju EU-a o temeljnim pravima doda i pravo na siguran i zakonit pobačaj. Među zemlje koje postavljaju praktične prepreke pobačaju navodi se i Hrvatska. U rezoluciji za koju je glasalo 336 zastupnika, 163 bilo je protiv, a 39 suzdržanih, traži se da Vijeće EU doda seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zakonit pobačaj u Povelju EU o temeljnim pravima. 

Prema priopćenju Europskog parlamenta, u tekstu rezolucije pozivaju se države članice da u potpunosti dekriminaliziraju pobačaj u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. te da uklone i suzbiju prepreke pobačaju. Poljska i Malta pozivaju se da ukinu svoje zakone i druge mjere kojima se pobačaj zabranjuje i ograničava.

Zastupnici osuđuju činjenicu da u nekim državama članicama pobačaj odbijaju liječnici, a u nekim slučajevima cijele zdravstvene ustanove na temelju klauzule o „prizivu savijesti”, često u situacijama u kojima bi bilo kakvo kašnjenje ugrozilo život ili zdravlje pacijenta. U tekstu se među državama članicama koje postavljaju praktične prepreke za izvođenje pobačaja navodi i Hrvatska. 

Izražava se i zabrinutost zbog znatnog povećanja financijskih sredstava za skupine koje se bore protiv prava na izbor, koji obuhvaća i i rodnu pripadnost diljem svijeta, uključujući i u EU-u. Rezolucijom se poziva Komisija da osigura da organizacije koje se bore protiv rodne ravnopravnosti i prava žena, uključujući reproduktivna prava, ne primaju financijska sredstva EU-a. Države članice i lokalne vlasti moraju povećati svoju potrošnju na programe i subvencije za usluge zdravstvene skrbi i planiranja obitelji.

U rezoluciji se kaže da bi države članice trebale staviti na raspologanje dostupne, sigurne i besplatne metode kontracepcije te savjetovanje o planiranju obitelji, te posebno paziti da su dobro obaviještene ranjive skupine. Žene koje žive u siromaštvu nerazmjerno su pogođene pravnim, financijskim, društvenim i praktičnim preprekama i ograničenjima pobačaja, kažu zastupnici, pozivajući države članice da uklone te prepreke.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija