Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
  Boris Pavelić           02.06.2015.         2356 pogleda
Zaveo ih nepar

Živi zid, pokret koji želi postati parlamentarnom strankom, nedavno je pokrenuo hajku koja nije dobila zasluženu pažnju: vlasnika i urednika Virovitica.neta Gorana Gazdeka na facebooku su proglasili "režimskim piskaralom" koji "odrađuje zadatak za šefove, HDZ-ovsku mafiju". Zašto? Jer je Gazdek 6. svibnja na t-portalu izvijestio kako je Ivan Vilibor Sinčić u Virovitici pobjegao pred  "kanonadom pitanja uzbuđenih članova Živog zida o diktatorskom ponašanju vodstva stranke i prijetnjama koje su doživjeli pojedini članovi". Nakon tog izvještaja, Živi zid u nekoliko je navrata na facebooku napadao Gazdeka, ali prave su niskosti počele nakon što je na facebooku objavio svoju fotografiju s novinarom Dragom Hedlom i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom.

Vidjevši tu fotografiju, snimljenu 9. svibnja u Virovitici nakon promocije knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune", u Živome zidu su zaključili da novinara smiju javno oklevetati. Nije im zasmetalo to što nemaju nijednoga stvarnog argumenta,  pa su jednu usputnu, politički potpuno nevažnu fotografiju iskoristili kao argument za optužbu kakva čestitome novinaru najteže pada. Sve to ne govori ništa o Goranu Gazdeku, ali govori sve o Živome zidu: jer ako je Sinčić spreman na ovako neutemeljene obračune s novinarima, zamislite što bi činio da je postao predsjednikom države.
 
Osvetoljubivost i nekorektnost vođe Živog zida treba razotkriti zato što njegov neobični pokret gaji ozbiljnu političku ambiciju. Važno je dakle znati: čuvajmo se političkih aktivista koji ne podnose činjenice. Političar koji kleveće novinara prezire demokraciju.
 
Ali nije problem samo u Živome zidu. I virovitička čaršija ovih dana mrmlja kako se Gazdek navodno "prodao Kirinu". Zašto? Jer je HDZ-ov gradonačelnik došao na virovitičku promociju knjige o Feral Tribuneu, pa se poslije nje ležerno fotografirao s Gazdekom i bivšim Feralovim novinarom Dragom Hedlom.
 
Teško je zamisliti gluplju i zlonamjerniju optužbu. Virovitičani naime dobro znaju da je Gazdek jedini novinar u gradu koji će objaviti svaku vijest vrijednu objavljivanja, sviđala se ona kome ili ne. Oni dobro znaju da se Gazdek nije, i nema namjeru prodati ni Kirinu, ni bilo kojem gradonačelniku, političaru ili moćniku. Gazdek je novinar, nije trgovac. Već godinama održava nezavisni portal koji čitate, i čini to uz visoku osobnu cijenu. Da je htio, odavna se mogao uhljebiti. Ali nije učinio to, nego - uz ozbiljne prepreke - stvorio medij koji Viroviticu svrstava u medijski osviještene gradove, izvlači je iz medijskog nepostojanja, i tako spašava iz njezine provincijalne samodovoljnosti.
 
I sad, umjesto da mu to priznaju, objeđuju ga da se "prodao Kirinu"! Prije svega, pogrešno se tumači sam taj Kirinov dolazak: pa zar nije jasno da je Kirin te večeri došao među one koji, po tumačenjima njegovog stranačkog šefa, "ne vole Hrvatsku"? Zar nije jasno da bi svak očekivao da se Kirin ne pojavi na tom skupu poštovatelja anarhista koji su Tuđmana dovodili do ludila? Zar nije poznato da SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar nije došao na promociju "Smijeha slobode" u Feralovu rođenom gradu? Da je SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zaobišao promociju u Rijeci? E pa ako je tako, a jest, ne bi li bilo pošteno priznati da je Kirinov dolazak u Virovitici malen korak za "jubitoa", ali velik za civilizacijsku atmosferu u gradu, pa čak i u zemlji? E, ali ne - draži su nam stereotipi, u kojima bi, valjda, SDP zavazda bio "vlasnik" feralovskoga kritičkog duha, a HDZ zavazda, kako Vilibor veli, "HDZ-ovska mafija". E, gospodo, što se nas tiče, može to i drukčije: ukoliko SDP-ov gradonačelnik u Splitu podiže ustaške spomenike, a HDZ-ov u Virovitici obnavlja partizanske i dolazi na promociju knjige o Feralu, ta uvriježena slika može biti izmijenjena.
 
A ako i dalje mislite da se Gazdek "prodao Kirinu", evo skromnog prijedloga: imate dokaze o gradonačelnikovoj korupciji? Sjajno: ponudite ih virovitica.netu i Virovitičkom listu, pa testirajte tko će ih objaviti. Tko je, uostalom, objavio da je protiv Đakića i Krište podnesena kaznena prijava, pa zbog toga završio na sudu? Tko upravo razvaljuje priču o HDZ-ovome ravnatelju srednje škole u Grubišnom polju čija se supruga žali na sustavno zlostavljanje? Takva vrsta čaršijskih podmetanja, po kojoj se Gazdek - pa s njim, zamislite, još i Drago Hedl! - "prodao Kirinu" jer su popili pivo i zajedno se fotografirali, tek je bijedni provincijski trač, ali krije i totalitarnu crtu, jer pretpostavlja da su stvari zauvijek zadane, i da iz njih nikad nitko ne smije iskočiti. Takvo bi se rezoniranje bogme jako svidjelo Tomislavu Karamarku.
 
I zato, gospodo, ostavite se bedastoća. Među onima što po ovome malom gradu objeđuju Gazdeka ima i onih kojih to uistinu nije dostojno. Umjesto što se bave podmetanjima, korisnije bi im bilo da pronađu dokaze protiv Kirina - ako ih ima - pa ih dostave jedinome virovitičkom novinaru koji ima petlje da ih objavi. Time bi, a ne zločestim tračevima, opravdali vlastiti politički angažman. Dok to ne učine, neka ostane zapamćeno da je samo Gazdek u Virovitici podsjetio na jedinu Feralovu naslovnicu o Kirinu - "Zameo ih vepar" - pa ovaj tekst završavamo parafrazom - zaveo ih nepar. Goran Gazdek, naime, nije par Ivici Kirinu  - o tome možete biti mirni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
6.6.2015. 23:26
a ja pomislio da će i goran preći u hdz, kad ono ništa od toga on ostaje vjeran sdpeu, a kirin je pokazao da je gradonačelnik svih građana virovitice a ne samo hdzeov , a što se tiče sinčića nebih ga komentirao ipak je on premlad da se bavi ozbiljnom politikom,
gorane nisi odgovorio zašto si obrisao broj komentara pozdrav
zander
4.6.2015. 9:40
Bravo Gorane ja bi to nazvao psi laju karavane prolaze
ante kri?to
2.6.2015. 20:08
Interes javnosti je kaznena prijava.?= O.K.
Zašto novinar i javnost više ne zanima gdje je "nestao" novac...???
"Partizanima" je trebalo na kaznenu prijavu protiv gosp. LINIĆA nekakav tekst, pa su izmislili Đakića i sjetili se da je Krišto ipak donio slobodu ovom gradu.
Zašto "novinar"koji je bio i pisao i ima možda ratni put( i sve zna), ne traži od odvjetništva što je sa kaznenom prijavom.. ili je cilj postignut.
Javni interes ili interes javnosti je da sazna odgovor.
I opet netko tko misli da je 1947. spominje moje prezime.
mike?
2.6.2015. 14:41
Sva sreća da taj dripac Sinčić nije prošao na izborima,mada ni dama nije po mom najbolji izbor,ali što je tu je,
Kirin ????????? ah što reći.
Gazdeku,tebi i tvom portalu svaka čast,pičite tako i dalje.


Još iz kategorije Novinarstvo i mediji