Plenković o štrajku sindikata u školama: Ucjena nema, rješenja ima, razgovarat ćemo
Kujundžić ironizirao Beljakove prognoze o prijevremenim izborima 5. siječnja
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Kujundžić očekuje "oporbenu predstavu" o njegovu opozivu u Saboru
Štromar: Puno je teže bilo ući u ovu Vladu nego što će biti izaći
Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Zbirka pjesama "U raskoraku" Natalije Bajer: Manifest osobne borbe


  Recenzija Marine Mađarević           Marina Mađarević           27.02.2018.         1793 pogleda
Zbirka pjesama "U raskoraku" Natalije Bajer: Manifest osobne borbe

Prva samostalna zbirka poezije pjesnikinje Natalije Bajer, čije se poetsko „rođenje“ iščekivalo već dugo, osvanula je ove godine u rukama ljubitelja dobroga stiha i već u svojim prvim todlerskim mjesecima dala naslutiti da je riječ o maestralnom bardovskom pothvatu koncipiranom na načelu „manje je više“. Zbirka koja je objavljena pod simboličnim naslovom U raskoraku „raste“ navodeći čitatelja na ideju o pokretljivosti životnoga puta, a svojim sadržajem upozoravajući na to kako je lirski subjekt koji nas očekuje pravi homo faber, snažan, ali odmjeren ženski iskazivač ukupne istine uočene u vlastitim spoznajama stečenima u stjecanju životnoga znanja i iskustva. Pjesnikinja je svoj dosadašnji pjesnički opus i sjajne rezultate s različitih recitala i pjesničkih večeri upotpunila poetskom prinovom obogaćenom tako jednostavnim, a tako snažnim fotografijama Olivera Bešića, te skupinom tekstova raščlanjenih na tri dijela.

Prvi dio, Kraljevstvo ljubavi, sastoji se od 18 pjesama u kojima se lirski subjekt obraća dragim ljudima (supružniku, kćerima, majci, sestri, šurjaku). Pjesme odišu motivima obitelji, prolaznosti te uspomena i sjećanja. Lirski subjekt je, naime, zapleten u analizu stvorenu vlastitom prolaznošću i starenjem dragih ljudi („Da sam znala tad / Što sada znam / Da nitko ne smije umrijeti sam.“, Isprika).

Drugi dio, Putovanje, u 12 pjesama okuplja svemir, beskonačnost, životni nemir, eskapističke teme bijega od poznatoga u nepoznato, ali svejedno blisko. Želja za potpunim gubitkom odgovornosti ovdje ne može biti u potpunosti ostvarena jer ono blisko (poput, primjerice, sestre u pjesmi Vinjeta do koje se dolazi kroz rascvjetalu proljetnu rapsodiju flore i faune) dodiruje želju za spajanjem s prirodom.

Konačno, završni dio Tražitelji spokoja u 20 pjesama iznosi ono što mori lirski subjekt. Emocionalnost se iskazuje u objavljivanju straha, uzaludnoga truda, tjeskobe, kontemplacije, ali i u vlastitoj ljubavi koju gaji prema drugima. To se najbolje može primijetiti u pjesmi Nasljeđe u kojoj se navodi: „Ne mjerite život / Nečiji / Rekao je / Prema godinama / Na Zemlji provedenim / Već po dobru / I po ljubavi / Drugim danim.“.

Glavnim i vrhovnim motivom cijele zbirke može se nazvati upravo ljubav; ljubav prema najbližima (obitelj), ljubav prema viđenom (okruženje, priroda) i ljubav prema drugima, ali i vlastitim spoznajama i osjećajima. Prigodno ili slučajno, broj pjesama koje se nalaze u zbirci istovjetan je (preuzimam apsolutnu odgovornost za nepristojno javno iznošenje godina jedne dame, ali, kunem se, činim to u potpunosti opravdano, u ime umjetnosti i ničega drugoga) godinama autorice.

Autoričine pjesme kao da su manifest osobnoj borbi koju svi mi (u vlastitim pobjedama i porazima) nezgrapno nazivamo životom, njezinim susretima i rastancima, osmijesima i suzama, snagom ljubavi, veličinom duha, ljepotom odrastanja i preživljavanja.

Refleksivnost koja je vodilja svih tekstova vješto se spaja u nemiru i molitvi, spoju vlastitoga promišljanja i vječne ljudske potrage za blagoslovom Onoga kojega često tijekom gradnje vlastitih kraljevstava ljubavi i skitalačkih putovanja zaboravljamo. Riječima Natalije Bajer: „S nemirima / U miru / Zaustaviti vrijeme treba / I blagoslov za sebe / Izmoliti u tišini / S neba.“ (Nemiri).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Recenzija Marine MađarevićOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: