Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Dossier Palm

Zbog krađe 17 milijuna kuna Grad Virovitica ulazi u nove kredite, a u dugove uvaljuje i OŠ Ivane Brlić Mažuranić i Dječji vrtić Cvrčak

  Goran Gazdek           03.12.2019.         3888 pogleda
Zbog krađe 17 milijuna kuna Grad Virovitica ulazi u nove kredite, a u dugove uvaljuje i OŠ Ivane Brlić Mažuranić i Dječji vrtić Cvrčak

Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss sazvala je za danas, utorak 3. prosinca, hitnu sjednicu Gradskog vijeća sa samo tri točke dnevnog reda. Sve se točke tiču novih zaduženja i sve su bile najavljene na prošloj sjednici Gradskog vijeća, ali su na dan sjednice skinute sa dnevnog reda uz obrazloženje kako poslovna banka zaduženja nije odobrila.

Na službenoj stranici Grad o tako važnoj temi za sve građane, skriven između hvalospjeva o „prekrasnoj Virovitici“ tek štura vijest o sjednici Kolegija gradonačelnika.

Pod predsjedanjem gradonačelnika Ivice Kirina u sali za sastanke virovitičke Gradske uprave održana je 54. sjednica Kolegija gradonačelnika. Na sjednici su između ostalog razmotrene sljedeće točke dnevnog reda:

1. Razmatranje prijedloga Odluke o kratkoročnom zaduženju Grada Virovitice
2. Razmatranje prijedloga Odluke o davanju suglasnosti Dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica za zaduživanje
3. Razmatranje prijedloga Odluke o davanju suglasnosti Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica za zaduživanje
4. Pitanja i prijedlozi

Dakle, bez objašnjenja zašto se traži novac i što nova zaduženja znače za građane Virovitice, a što za Dječji vrtić i Brliće.

Vijećnici su, doduše, u pozivu za hitnu sjednicu dobili obrazloženja iz kojih se dade zaključiti da su svi velebni projekti kojim gradonačelnik Ivica Kirin važno maše i oči maže svojim sljedbenicima i naivnim građanima rađeni bez pokrića.

ŠTO DANAS TREBA ODLUČITI GRADSKO VIJEĆE?

Da vidimo u kakve nas nove kredite i zašto guraju oni su koji kolektivno trebali dati ostavku 1. lipnja nakon što su saznali da im je iz blagajne koju nisu čuvali marom dobrog gospodara ukradeno 17 milijuna kuna i da im se zbog toga navodno ubio kolega.

 

  • Dugoročni kredit na 10 godina koji će podići OŠ Ivane Brlić Mažuranić u iznosu od 2,5 milijuna kn za sufinanciranje energetske obnove
  • Dugoročni kredit na 10 godina koji će podići Dječji vrtić Cvrčak u iznosu od 5,8 milijuna kn također za sufinanciranje energetske obnove
  • Kratkoročni kredit koji će podići Grad Virovitica u iznosu od 40 milijuna kuna za premošćivanje jaza između obveze prema izvoditeljima radova i priljeva sredstava u proračun Grada (npr. iz EU fondova). Redovna kamata je 2,95 posto. Naknada za odobrenje kredita 0,3 posto jednokratno.

 „Po meni dostupnim informacijama, Grad Virovitica se pokušao dugoročno zadužiti, no za to zaduženje nije dobio suglasnost Vlade, jer je u gradskom proračunu 'utvrđen' manjak od preko 17 milijuna kuna. Vjerujem kako sve građanke i građani Virovitice, ali i dobar dio stanovnika Hrvatske zna da se ovdje spominjani proračunski manjak odnosi na tzv. „slučaj Palm“. Sada se, dakle, nakon šest mjeseci, moramo suočiti s tri kredita. Pristupilo se poslovnoj banci s kojom Grad ima dugogodišnji poslovni odnos, no sa kojom je sada u sporu jer upravo tu banku smatraju suodgovornom što nije spriječila nezakonite radnje. Banka ih je odbila, zaduženje nije odobreno, pa se ono moralo skinuti sa dnevnog reda prošle sjednica. Sada je očito sklopljen dogovor sa drugom poslovnom bankom“, objašnjava gradski vijećnik Darko Lešković.

Grad, dakle nije mogao podići dugoročni kredit zbog ogromnog manjka u proračunu radi pronevjere 17 milijuna kuna pa je našao spasonosno rješenje – podići će kratkoročni zajam u drugoj banci i dugove uvaliti školu i vrtić. Gradonačenik Ivica Kirin Vladi nije mogao podnijeti i potpisati zahtjev za suglasnost novog zaduživanja jer se gradski proračun provodio nezakonito.

„Zanimljivo je i neuobičajen da se kreditno zadužuju ustanove koje nemaju nikakvih prihoda. Je li to stvarno nužno, odnosno da li je to jedino ili najbolje rješenje, teško je zaključiti. Naime, vijećnici na Gradskom vijeću ne razmatraju opcije, niti slušaju analitičke argumente. Jedino što dobijemo su odluke koje u obrazloženju imaju nekoliko rečenica radi dobivanja šireg konteksta. Kako god, vladajući će vijećnici odobriti zaduženje upravo na način kako je privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo zatražila“, kaže Lešković.

KIRIN IZGUBIO POVJERENJE VLADE I PREMIJERA

Vijećnik Siniša Prpić ističe kako nema šanse da vijećnici njegove stranke dignu ruke za takve odluke koje su apsolutno protiv interesa ljudi ovoga grada.

"Shvatljivo je da se jaz neplaćanja poduzetnika mora nekako prebroditi, pa i kratkoročnim kreditom, kada Grad ne može dobiti dugoročni jer nema jamstvo Vlade. A nema ga jer je izgubilo povjerenje svoje Vlade i svoga premijera. A i tko bi im normalan više vjerovao nakon spoznaja iz lipnja 2019. ? Za nas u oporbi se ništa nije promijenilo od tog lipnja. Trodioba odgovornosti za nestanak novca je isti - isti čelnik Grada, isti unutarnji financijski nadzor, ista pročelnica za financije, isti vijećnici vladajuće koalicije - potpuni veo tajne oko okolnosti kuda je novac nestao ali i nepoznanica zašto nije provedena obdukcija na tijelu pokojnog Palma“, smatra Pripić.

Vijećniku SDP-a Draženu Kurečiću je čudno kako se Grad u takvim okolnostima uopće odlučuje kratkoročno zadužiti za 40 milijuna kuna. „Nećemo danas imati Klub vijećnika, pred samu sjednicu ćemo se dogovoriti što ćemo i kako. Sigurno je da nećemo biti za, a pitanje je hoćemo se uopće tamo pojaviti“, izjavio nam je Kurečić.

Grad je, doznajemo, tražio ponude od tri banke – Erste, Privredne i Raiffeisen, ali je samo Privredna bila zainteresirana pa su s njom nastavljeni i završeni poslovni pregovori.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.