Plenković: Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna
Petrov o mjerama Vlade: Najugroženiji još uvijek nisu zaštićeni
Umrli 46-godišnjak ipak imao zdravstvenih problema
Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Sabor: Zakon o praćenju mobitela poslan u drugo čitanje

  Grad

Zbog povrede stanarskog prava Grad Virovitica isplatio Vjekoslavu Šibaliću 581.000 kuna

  Marija Lovrenc/Večernji list           29.12.2009.         3177 pogleda
Zbog povrede stanarskog prava Grad Virovitica isplatio Vjekoslavu Šibaliću  581.000 kuna

Zbog povrede stanarskog prava, Grad Virovitica početkom studenog ove godine isplatio je mr. Vjekoslavu Šibaliću, umirovljenom poljoprivredno-ribolovnom inspektoru i bivšem pročelniku Ureda za gospodarstvo oko 581.000 kuna u predmetu koji se na sudovima vodio punih 13 godina! 

Naime, još 1991. godine Vjekoslav Šibalić zamijenio je svoj stan od 64 četvorna metra u Pejačevićevoj 5 u Virovitici za samo četiri „kvadrata" veći, MORH-ov stan u istoj zgradi, nakon što je iz Nijemaca dovezao majku kojoj je u ratu stradala kuća. - Bilo nam je potrebno više prostora, pa smo svoj stan ustupili gradu. Izvršno nam je vijeće u zamjenu dalo MORH-ov stan od 68 četvorna metra. Živjeli smo u njemu pet godina, to tada smo novom uredbom MORH-a izgubili pravo otkupa na njega, jer ja nisam bio član hrvatske vojske. U strahu da ćemo ostati na ulici, odlučio sam tužiti Grad i okolne općine koje su tada činile gradsku cjelinu zbog povrede stanarskog prava. Svoj sam stan izgubio, a u novom, prema novoj odluci, za mene i moju obitelj više nije bilo mjesta  - priča Vjekoslav Šibalić čija je pravna borba počela 1996. godine. Zbog četiri „kvadrata" većeg, zamijenjenog stana do danas, kada mu je Grad isplatio odštetu, Vjekoslav je sa suprugom Đurđom prošao svojevrsnu kalvariju sudskih presuda, rješenja, sporova, obrazloženja...

Kada bi mu virovitički Općinski i Županijski sud pravomoćnim rješenjima tijekom prijašnjih godina i dali pravo na odštetu od Grada, Grad je koristio reviziju da slučaj prebaci na Vrhovni sud, pa bi on ponovno bio vraćen na niže sudove. Prvu zakonski čistu pobjedu Šibalići su ostvarili još prije četiri godine, kada im je pravomoćnom presudom Županijskog suda dodijeljeno pravo na odštetu od Grada Virovitice. Nisu se mogli dogovoriti oko načina isplate pa je tek u rujnu prošle godine Vrhovni sud dao svoju konačnu riječ presudom u korist Vjekoslava Šibalića, na osnovu koje je Grad i isplatio novčani iznos od 581.000 kuna. S tim su novcem Đurđa i Vjekoslav, koji su u višegodišnjoj pravnoj bitki izgubili i zdravlje, kupili novi stan i iselili iz MORH-ovog, koji im je donio toliko muke. Iako je iza njih pravna pobjeda, u kojoj su svi sudovi stali na njihovu stranu, Šibalići ističu da je cijena koju su platili za trinaest godina agonije previsoka da se pobjedi iskreno raduju.

U gradu pak ističu da ovo za njih nije kraj, jer smatraju da je Vjekoslavu Šibaliću dosuđen previsok iznos odštete koju planiraju smanjiti ponovnom revizijom na Vrhovnom sudu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
31.12.2009. 16:01
Gospodine Šibaliću čestitam na dobivenom sporu,iako ga niste ni morali voditi koliko ja znam.Ovakvih slučajeva ima koliko ja zanam bar pedesetak u Virovitici i oni će sigurno doći na naplatu jer je uvjek oteto bilo prokleto-Hvala!!
DANKO
31.12.2009. 1:11
Ima tu i zaposjednutih srpskih stanova, na "ho-ruk" sistem, dinamitom porušenih lokala,kuća, u Virovitici i okolici, vikendica.. Sve su to bili VOJNI objekti i naše JUNAČINE su i tako dolazile do statusa branitelja- dinamit pod civilni objekt, i čak veći.... Sramotno, i kada tada i to će doći hrvatskoj državi na naplatu. Znam slučaj kako je i g. Weissu koji ovdje piše, dinamitom srušena
vikendica, kažu "greškom". Sam piše u svojoj kolumni da se obratio Kirinu i Tolušiću s pitanjem o odšteti, a oni se prave - Englezi...
Ha, ništa i njemu onda preostaje sud... Na kraju, će sav proračun grada, koji ionako živi na dug (30 milijuna kuna kredita) ići na te i slične odštete..
Pravda je spora ali dostižna.
freeman
30.12.2009. 13:00
g.Šibalić 1991. godine provalio je u prazan stan od MORH - to je početak priče

eto jadnik na kraju dobije i novce, ali

skupo će koštati državu takvi postupci iz 91. a ima ih na tisuće
tarik
29.12.2009. 14:48
Ovo je slučaj kad pokušaš uzeti nešto što nije tvoje.

Prvu zakonski čistu pobjedu Šibalići su ostvarili još prije četiri godine a kad će pobjedu ostvariti i Srbi koji su isterani iz tih i takvih stanova ili za njih pravda nije ista?Još iz kategorije GradVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.