Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Intervju

Zlatko Erjavec: Površnost je izvrstan temelj za priče, jer oni koji manje znaju čvršće stoje iza svojih uvjerenja

  Sandra Pocrnić Mlakar           23.03.2018.         3549 pogleda
Zlatko Erjavec: Površnost je izvrstan temelj za priče, jer oni koji manje znaju čvršće stoje iza svojih uvjerenja

Zlatko Erjavec i njegove humoreske jedno su od blistavih otkrića Virovitičkih umjetničkih večeri, koje se održavaju svake subote u kafiću Cugu na željezničkom kolodvoru. Erjavec je, naime, prije nekoliko tjedana na Večerima premijerno pročitao jednu od svojih priča i izazvao opće oduševljenje publike i od tada, njegove su duhovite minijature dio stalnog programa. Humoristične Erjavčeve priče o ljudskim slabostima počeo je nedjeljom objavljivati i Virovitica.net. Primijećeno je da humoreske zauzimaju visoka mjesta među najčitanijim člancima, što je prvi put od 2001. godine, otkako je portal aktivan, da su među sadržajima koji izazivaju najveću pažnju publike članci koji nema veze s politikom, crnom kronikom i estradom.

# Drugi čovjek

* Na Virovitičkim umjetničkim večerima osvojili ste publiku svojim humoreskama, koje je počeo tjedno objavljivati i Virovitica.net. Kako su nastale priče kojima nasmijavate Virovitičane? Koliko ste ih dosad napisali?

- Volim promatrati ljude i situacije bilo da prolazim kroz grad ili ispijam kavu u kafiću. Kroz godine sam uočio priličan broj sličnih reakcija na neki događaj kod potpuno različitih ljudi. U razgovorima s poznanicima također se mnogo toga ponavlja. Na primjer, ja uglavnom šutim dok mi pojedinci pričaju o bolestima ili politici.

Sve moje priče su fikcija, ali kroz većinu njih se provlači neka vrsta naivnosti lika koji vodi priču. Do sada sam napisao tridesetak priča. Moram naglasiti da me na pisanje potaknuo Robert Roklicer čija djela čitam već desetak godina, a igrom slučaja upoznali smo se i sprijateljili prije nekoliko mjeseci. Osim njega, veliki poticaj mi daju naši glumci Vlasta i Igor Golub te pjesnikinja Bernarda Kermend. Posebno zahvaljujem posjetiteljima Virovitičkih umjetničkih večeri koji su moje priče, ali i svih ostalih koji nastupaju, primili sa simpatijom.

* Karakteristično je za vaše humoreske da polazite od svakodnevnih situacija i komični paradoks postižete opisujući likove koji nastojeći ispravno zaključivati dolaze do pogrešnih zaključaka, što je tipično za doba površnosti i brzopletosti. Koji su vaši književni uzori? Jeste li čitali Kishona i Hašeka?

- Svakako da je površnost koja nas okružuje izvrstan temelj za priče. Što ljudi manje znaju, to čvršće stoje iza svojih uvjerenja. To me istinski fascinira i nadahnjuje. Teško je reći tko mi je najdraži pisac. Kundera je svakako u vrhu, Franzen također, a od knjiga Sto godina samoće G. Marqueza i Neznanje Milana Kundere. Što se tiče kratkih priča Kishon mi je simpatičan, ali osvojili su me Iljf i Petrov. Od domaćih pisaca svaki puta uživam u čitanju Roklicera i Gorana Tribusona.

 * Kakve su Vaše spisateljske ambicije? Jesu li slične onima koje ste opisali u humorističnoj priči „Pjesmom do bogatstva“? Planirate li objaviti svoje priče?

- Ovo je najlakše pitanje. Ambicija nemam apsolutno nikakvih. Pišem isključivo zbog toga što mi to donosi zadovoljstvo. Nemam ni planove za budućnost mada me Robert Roklicer potiče da nastavim pisati i objavim zbirku.

 * Kakvi ste bili u školi u pisanju školskih zadaća? Jesu li nastavnici i profesori u školi zapazili vašu duhovitost i spisateljski dar?

- U školi sam uživao pisati sastavke, čak sam pisao i za neke prijatelje kojima se taj zadatak nije dopadao. Imao sam izvrsne profesorice Hrvatskoga koje su me redovito ocjenjivale s odličnim, ali dalje od toga nisam dospio.

# Pjesmom do bogatstva

* Kao dvadesetineštogodišnjak sudjelovali ste u radu virovitičke umjetničke družine Keprure. Kakvu je ulogu umjetničko bavljenje odigralo za vaše sazrijevanje? Kakva je veza između Vaše tadašnje i današnje potrebe za umjetničkim izražavanjem?

-  Nisam do sada uspoređivao pisanje s glumom u Keprureu, ali siguran sam da je zajednička crta upravo potreba za izražavanjem. Već sam spomenuo da ne volim previše govoriti jer su svakodnevne priče najčešće banalne, a to nikada nisam volio. Izražavanjem kroz umjetnost nastojim biti ono što u svojoj biti doista jesam.

* Umjetničku družinu Keprure mladi su samostalno osnovali i vodili, eksperimentirajući s glumačkim izrazom. Biste li preporučili današnjim mladima slične slobodne aktivnosti i vježbanje kreativnosti? Imaju li današnji mladi uvjete za umjetničko izražavanje kao vaša generacija?

- Keprure je osnovao Davor Kovačević uz podršku nekolicine nas koji smo bili spremni ući u nepoznato. Godine 1980. osnivanje Keprurea poklopilo se s novim valom u glazbi i svojevrsnim otporom prema uređenju tadašnje države. Osim toga, nismo imali Internet niti mobitele pa smo bili prisiljeni sami sebi stvarati zabavu. Bilo bi predivno da današnja mladež bude poduzetna poput nas. Preduvjet je da steknu svijest o tome da je umjetničko izražavanje puno vrjednije od boravka na Facebooku.

* Kako uklapate pisanje u svoj dnevni raspored? Što na pisanje kao rekreaciju kažu vaši ukućani? Sviđaju li se njima vaše priče?

- Nije mi problem uklopiti pisanje u raspored. Teže je dobiti inspiraciju pa ideju kreativno izraziti. Tu ništa ne forsiram. Samo čekam da se ideja pojavi. Kod kuće imam veliku podršku supruge i kćeri. Priče im se sviđaju, a nerijetko mi predlažu što bih trebao izmijeniti ili dodati u priči. Hvala im.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije IntervjuVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.